пʼятницю, 14 грудня 2012 р.

Некрополіс на берегах Босфору

За визначенням вільної енциклопедії "екуменополіс" — надагломерація, що утворює суцільну мережу розселення на поверхні Землі. Іншими словами - "місто світу". Саме таку назву отримав фільм про сучасний Стамбул, про його розростання та негаразди з якими стикнулись тамтешні будівничі. Власне, такою ідеєю перейнялись керівники турецької столиці і підприємці, які займаються продажем нерухомості. Однак, зараз місто нагадує радше некрополіс — "мертве місто".


У Стамбулі 600 000 порожніх помешкань. Населений пункт поступово перетворюється на привида. Влада втаратила контроль над розростанням агломерації. Все нові й нові транспортні розв'язки, мости та тунелі не розвантажують магістралі, а лиш змушують турків купувати ще більше автівок. Відтак, кількість та величина корків постійно зростає. Єдина панацея — розвиток громадського трансопорту є повністю знехтуваний у Стамбулі. Навіть у порівнянні з іншими мегаполісами частка рейкового транспорту тут ганебно мала. Про велорух в таких умовах і говорити не доводиться.

Таким чином, на берегах Босфора створили нелюдські умови проживання для тисяч людей, які змушені шукати прихисту в нетрях. Приїхавши сюди в пошуках мізерного заробітку, турки не можуть придбати навіть найдешевше соціальне житло, а їхні намети раз по раз зносять бульдозери забудовників.

Фільм "Екуменополіс — місто без меж" є своєрідним застереженням. Автори фахово описують головні виклики урбанізаці. Споживацький лад привабює все більше людей до величезних агломерацій, натомість сільські території занепадають. Серед причин називають цілий комплекс економічних, політичних та соціальних факторів. А вирішенням може бути тільки продумана стратегія розвитку "нових" міст - міст для людей, а не автомобілів.

Немає коментарів:

Дописати коментар